Rijwoningen Ramen Gent

2002-2007

i.s.m. Thomas Nollet en Hilde Huyghe, Jan De Muynck en Sabine Vanmeerbeek, Karel Vandenhende

masterplan Tomas Nollet en Hilde Huyghe architecten
stabiliteit Studieburo Mouton

De twee rijwoningen worden gerealiseerd binnen het masterplan voor 'Ramen' van architecten Tomas Nollet en Hilde Huyghe.

Het vertrekpunt is het plattegrond van de traditionele stedelijke burgerwoning met een suite van drie kamers. We hebben het type evenwel zo aangepast dat het plaats biedt aan een meer hedendaags en minder representa-
tief woongebruik en dat er in de middenmoot voldoende daglicht komt.

De trappen zijn verdubbeld. Vanaf de inkom leidt een trap recht naar de eerste verdieping met de woonvertrekken. Daar voert een andere trap naar de tuin beneden. Op de woonverdieping zijn de plafondhoogtes wisselend. Aan de noordkant is het plafond evenals de ramen hoger; aan de andere kant lager zodat het zuiderlicht door bovenramen en vloeruitsparingen ook reikt tot in de keuken en de hal in het midden van de woning.

Op de gelijkvloerse verdieping is een gedeelte van de middenmoot aangewend voor een ruime berging. Er loopt een sluikroute door, van de voordeur naar de tuin. Opslag van fietsen en tuingerei is geïntegreerd.

De trap van de woonvertrekken naar de kamers op de hoogste verdieping gaat eerst langs het terras, dat als een buitenkamer is uitgewerkt met raamopeningen en een 'plafond' aan de straatkant.

De gevel met verschaalde vensters mikt op enige distinctie en wil de interne woning-
opbouw niet terstond onthullen.