Woonproject Minerve Edegem

2019-

medewerkers Lisa Janssens, Tom Lanclus
stabiliteit Peritas
technieken Peritas
landschapsontwerp OMGEVING

Ten noorden van het groene Fort V in Edegem – waar ooit de Agfa-Gevaert fabriek stond – wordt plaats gemaakt voor een groene, duurzame woonwijk. Achtergael architecten maakte het masterplan en ectv architecten ontwerpt iov Revive de twee kavels die aansluiten op het bestaande woonweefsel.

De 27 appartementen van deelproject Cunningham (genoemd naar fotografe Imogen Cunningham) complementeren het afgesneden bouwblok aan de Jacob De Roorestraat. Anderzijds vervult het woongebouw ook een centrale rol op de site en trekt het zich los van zijn randen. Waar de voorzijde een statige gevel toont aan de centrale wadi, ontwerpen we een informelere achterkant die plaats maakt voor een collectieve buitenruimte.
De verschillende appartementen werden als een krans rond een royale gemeenschappelijke hal ontworpen. Het gebouw ontleent daardoor zijn kwaliteit niet alleen aan de appartementen op zich, maar ook aan de overgang tussen de straat en je eigen woning. Het binnenkomen zelf is een belangrijke troef in deze architectuur. Je komt binnen in de hal, eventueel met de fiets aan de hand die je heel centraal in het gebouw kunt stallen. Op die manier staat de fiets altijd heel dicht bij het wonen waardoor het dagelijks gebruik van de fiets heel evident is. We denken dat dat zeker op deze locatie een troef is. De maat van de centrale hal leent zich er toe om elkaar te ontmoeten en een praatje te slaan, zonder dat dit een verplichting moet zijn. We zien er ook de kinderen samenkomen of ze leren er met een fietsje rijden. Een aantal vides, zowel rond de trappen als centraal in de hall, zorgen er voor dat het daglicht royaal binnenvalt over de verschillende verdiepingen.
Op de bovenste verdieping is er tenslotte een inpandige daktuin die voor alle bewoners bereikbaar is.

De 25 woningen van deelproject Sugimoto (genoemd naar fotograaf Hiroshi Sugimoto) gaan zowel in dialoog met de bestaande bebouwing als met de nieuwe site. Door het slopen van de Agfa Gevaert gebouwen zijn er een paar gaten geslagen in het gevelbeeld in de Jacob De Roorestraat. Daarom was het een specifieke keuze om het bouwblok te vervolledigen met een soortgelijke typologie, de rijwoning. De woningen plooien zich verder in het projectgebied – langs een boomgaard naar de wadi – en ontsluiten samen met de bestaande woningen een semicollectieve binnentuin.
In het ontwerp van de rijwoningen willen we de juiste afstand vinden tussen de intimiteit van het wonen en het publieke van de straat. In de woningen vervullen de keuken op het gelijkvloers en de zitruimte op de eerste verdieping die rol: je ziet het wonen vanop de straat en toch behoud je de intimiteit van het wonen. Daarnaast vinden we ook de link met de tuin belangrijk. De eetkamer bevindt zich gelijkvloers direct aan de tuin en de trap naar de zitkamer op de eerste verdieping plaatsen we zo dat je ook van hieruit op een makkelijke en evidente manier naar de tuin loopt.