architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche

Luifel en paviljoen Dumonplein Sint-Pieters-Woluwe

2016-

medewerkers Hong Wan Chan, Michiel Weekers
stabiliteit Util
technisch advies Atelier voor Ruimtelijk Advies
landschapsontwerp THV Artgineering / H+N+S landschapsarchitecten

De luifel en het paviljoen zijn onderdeel van de nieuwe inrichting van het Dumonplein in Sint-Pieters-Woluwe naar het ontwerp van Artgineering i.s.m. H+N+S landschapsarchitecten en ARA.

De kenmerkende ovale vorm van het plein is er sinds oorsprong en owv de tramlus. De directe omgeving van het plein en de omliggende straten wordt gedomineerd door winkels en voorzieningen. Het verkeer is stelselmatig toegenomen en het plein werd vooral als parking gebruikt. Het ontwerp wil de ruimtelijke kwaliteit van het Dumonplein verbeteren zonder afbreuk te doen aan het commercieel goed functionerende plein. Een goede combinatie van beide zou kunnen bewerkstelligen dat het plein daarmee de ontmoetingsplek van de wijk wordt, een echt plein als centrum van de wijk. Het ontwerp voorziet in een 500m² grote luifel en een paviljoen.
De luifel is een combinatie van hellende driehoekige velden, opgebouwd uit gewit hout en afgedekt met zink. Van onderuit toont de constructieve logica zich voluit en zorgt voor een aangename ruimte onder de luifel. Van bovenuit, zeer zichtbaar vanuit de omliggende appartementen, is hij lumineus en heeft hij iets van een grote tentstructuur. Op marktdagen lijkt hij deel van de marktstructuren.

In het kleine paviljoen huizen naast 3 kiosken: een ijsjeszaak, een koffiebar en een frituur, ook technieken voor het tramverkeer en een publiek toilet. Het is discreet en sober opgevat. Eens de vouwwanden volledig geopend zijn, gaat de aandacht naar de verscheiden interieurs van de kiosken. Betonnen toogelementen, gegoten uit één van de mengelingen van de geschakeerde pleinverharding, zorgen voor een eenheid in de verscheidenheid.