architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche

Woninggevel Gent

2010-2012

© Hilde D’haeyere

Een klein smal pand in centrum Gent. Het pand wordt gebruikt als ééngezinswoning, de voormalige winkelruimte als leefruimte. Achteraan is het pand erg ingesloten. Vooraan is de gevel op het gelijkvloers een oude winkelpui. De voorgevel is wel nagenoeg de enige bron van daglicht voor de gelijkvloerse verdieping. Anderzijds gebeurt het thuiskomen met jassen en fietsen vanzelfsprekend ook via deze gevel.

We ontwierpen een volledig beglaasde tussenruimte tussen de straat en de eigenlijke woning. Naargelang de behoefte aan akoestische buffer, thermische isolatie of berging kan de binnen glaswand minder of meer worden opengezet. De combinatie van gestructureerd en helder glas zorgt voor de juiste exposure naar de straat toe.