architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche

Bestuurs- en dienstencentrum Sint-Gillis-Waas

2013-

medewerkers Dana Dée, Peter Hendrickx, Michiel Weekers
stabiliteit Technum
technieken Technum
landschapsontwerp LAND landschapsarchitecten

De gemeente Sint-Gillis-Waas bouwt een nieuw bestuurs- en dienstencentrum.
Het kasteel Vaulogé, sinds 1961 als gemeentehuis in gebruik, vormt een belangrijk aanknopingspunt voor het ontwerp. Het kasteel is, ondanks vrij ingrijpende verbouwingswerken in het verleden, steeds beeldbepalend gebleven voor Sint-Gillis-Waas, het exterieur is beschermd en recent zeer grondig gerenoveerd. Het ontwerp respecteert de huidige staat van het exterieur en grijpt er minimaal op in.
In het interieur van het kasteel wordt één van de belangrijkste kwaliteiten terug op de voorgrond gebracht, namelijk de schikking van mooi geproportioneerde ‘kamers’ rond een centrale hal. Het ontwerp herstelt de kamers in ere en geeft de hal meer allure door het ontwerp van een nieuwe, representatieve trap.
Het kasteel wordt uitgebreid met een nieuw volume dat op een doorgedreven manier de keuze volgt die eerder door de gemeente is gemaakt om een gebouw in het park te bouwen;
Het nieuwe gebouw krijgt een gebalde volumetrie waardoor rondom rond een ruime parkstrook overblijft.
Het volume krijgt een aantal knikken waardoor de bouwlengte visueel wordt verkort en de samenhang van het park wordt versterkt.
Het bestaande park wordt doorgetrokken tot tegen de gebouwenwand waarin zich het huidige administratief centrum bevindt, de zone waar de nieuwe straat komt wordt mee opgenomen in de parksfeer. Het resultaat hiervan is een nieuw, alzijdig gebouw in het park, zonder voor- achter- of zijkant, dat een correcte relatie aangaan met het kasteel.
De gebalde volumetrie van de nieuwbouw is niet alleen het gevolg van de context maar ook van een aantal organisatorische en energetische ambities. De circulatie wordt in het hart van het gebouw geplaatst, compact en zonder doodlopend eind. Het hart van het gebouw is dubbel hoog en bevat ook de trap die de 2 bouwlagen op een uitnodigende manier verbindt.
De compacte vorm is energetisch interessant omdat het verliesoppervlak klein is in verhouding tot het beschermde volume.
Het nieuwe bestuurs- en dienstencentrum wordt een open huis, zowel door zijn uitnodigend karakter als door de heldere organisatie. Het gebouw krijgt meerdere toegangen. De huidige toegang van het kasteel wordt behouden. Een nieuwe toegang, centraal tussen de nieuwbouw en het kasteel, wordt de belangrijkste toegang voor bezoekers. En aan de noordoost kant van de nieuwbouw komt een extra toegang, dichtbij de logistieke functies en de lift en dus optimaal voor leveringen.
Tenslotte wordt zowel het kasteel als de nieuwbouw met de nodige flexibiliteit ontworpen. In het kasteel krijgen de kamers terug goede proporties, zodat ze meerdere invullingen kunnen krijgen.
In de nieuwbouw is de draagstructuur ontworpen als een dragende buitenschil en structurele kolommen rond de hal waardoor de zone voor werk- en vergaderruimtes rond de vide in de toekomst vrij kan ingericht worden.