architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche

Kantoorinrichting FWO Brussel

2013-2015

medewerkers Hong Wan Chan, Dana Dée
technieken studiebureau R. Boydens

Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek wenst zijn kantoren in Brussel her in te richten.
Eén kantoorvloer wordt in eerste instantie gerealiseerd en zal als voorbeeld dienen voor de andere verdiepingen. Een belangrijke keuze van de opdrachtgever is om de overstap te maken van individuele kantoren naar een landschapskantoor, evenwel met de wens om niet te resulteren in een grote, anonieme ruimte. Anderzijds was er de drijfveer voor een zorgvuldige materialisatie en detaillering die zich kan meten met de initiële inrichting van het gebouw en met het helaas verdwenen meubilair van Jules Wabbes.
Twee vaste elementen zoneren de kantoorvloer. Er is de bestaande centrale circulatiekoker met trap en lift die uiteraard behouden blijft. De koker komt in het ontwerp vrij te staan in de ruimte. Aan één zijde van de kantoorvloer wordt een strook voorzien met daarin keuken, sanitair en 2 afsluitbare werkplekke ze effectief is.
De materialisatie is ingehouden, met wit gelakt staal en variaties van zwart plaatmateriaal. De vloer in kops hout is de inzet. Hij zorgt voor een warm interieur en goede akoestische demping en is een echo van het magistrale materiaalgebruik van Jules Wabbes.