architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche

Woning Sint-Joost

2002-2004

stabiliteit Studieburo Mouton

© Hilde D’haeyere

Dit is een veel voorkomende opdracht. Het huis is een burgerwoning in de stad. De piano nobile is een enfilade van drie kamers die naar achteren toe steeds wat minder nobel worden. Inkomhal en trap bevinden zich naast de twee voorste kamers. De derde moot van het huis is een in slechte staat verkerende uitbouw die het verouderde sanitair bevat. Het contact met de tuin is ondermaats. De tweede, middelste, kamer heeft geen daglicht. Toch blijkt het volume van de derde moot noodzakelijk om een volwaardige hedendaagse woonverdieping te kunnen maken. Het budget van de opdrachtgever is klein.

In dit geval hebben we een nieuwe uitbouw gemaakt met platte daken op drie verschillende hoogtes. Tussen de verspringende dakvlakken zitten strookramen met verschillende oriëntatie, waardoor er wisselend rechtstreeks zonlicht binnenvalt, ook in de tweede middelste kamer. In de overlapping tussen het laagste en het hoogste dakvlak, op niveau van het trapbordes, is het sanitair ondergebracht.
Midden in de nieuwe uitbouw staat een betegeld blok dat gootsteen, werkvlak en verwarming combineert. De tegels hebben het glazuur van de traditionele Engelse theepot en passen wonderwel in de 19de-eeuwse burgerwoning. De keukenwand is zo geconcipieerd dat de opdrachtgever aan de slag kon met Ikea kastelementen.