architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche

Bedieningsgebouw containerpark Jabbeke

2004-2009

stabiliteit Babel ingenieurscollectief, Laurens Luyten - Wouter Notebaert

© Hilde D’haeyere

Jabbeke richt het gemeentelijk containerpark opnieuw in. Aan één kant van het terrein komt het publiek toegankelijk gedeelte met de afvalcontainers, aan de andere kant een gemeentelijk depot met de bestaande loods. Beide zones krijgen één nieuwe gemeenschappelijke toegang midden op het terrein.

Het bouwprogramma omvat drie delen: een dienstgebouw met controlepost, refter en sanitair voor het personeel; een dak waaronder inrijdende voertuigen worden getaxeerd; een beschutting voor de containers voor klein gevaarlijk afval.
In ons ontwerp hebben we de drie delen verenigd zonder het beeld van een poortgebouw op te wekken. Het programma noch de locatie vragen ons inziens om monumentale opstellingen of kostbare constructies.

Terwijl de luifel een gewoon sloom hellend zadeldak is, ontstaat door de diagonale plaatsing en de onregelmatige grondvorm een bijzondere, overdekte buitenruimte waarvan de dakranden aan alle zijden in hoogte variëren. Het platte dak van de dienstlokalen is lager zodat er zijdelings daglicht onder de luifel binnenvalt, net daar waar de luifel het breedst is.

Het materiaalgebruik omvat een stalen draagstructuur en metalen golfplaten voor dakbedekking en gevelbekleding. De
toepassing op een dergelijke relatief kleine schaal vergt enige samenhang (alles wordt in hetzelfde groen gelakt) en
zorgvuldige detaillering (de golfplaten worden om de hoeken en randen geplooid).