architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche

Woongebouw Sluis

2002-2008

Een woonstraat aan de rand van de binnenstad van Sluis (Nederland), achterin het terrein kan men nog resten zien van de stadsomwalling, en er loopt een wandelpad met zicht op een jachthaventje. Vroeger stond op dit perceel een loods. Zowel naar programma als naar omvang betekende dat een schaalsprong, want de omgeving bestaat overwegend uit kleine rijwoningen met karakteristieke gebroken zadeldaken.

De huidige bouwvoorschriften bepalen dat voor een bedrijfsbestemming hetzelfde volume mag worden herbouwd maar dat voor woningen de maat aanzienlijk kleiner moet. De opdrachtgever wil natuurlijk het liefst van beide walletjes eten: veel volume met daarin appartementen. De stadsdiensten koesteren het fijnmazige dakenlandschap van gebroken zadeldaken.

Ons voorstel reduceert de bebouwde oppervlakte tot de gebruikelijke maat van de omgeving. Maar de invulling met appartementen is er minder gebruikelijk, en omdat we dat niet willen verhullen stellen we één duidelijk groot gebouw voor. Zowel langs de straat als aan de tuin voorzien we hetzelfde type volumes met een gebroken zadeldak. Door ze gedeeltelijk ineen te schuiven, krijgen we in het midden van de dakverdieping een voldoende hoge zone, terwijl ter plaatse van de gevels de gebroken daklijn volledig naar beneden blijft reiken. De schaalbreuk met de omgeving blijft zo beperkt en de dakverdieping is toch volwaardig bewoonbaar.