architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche

Woongebouw Borgerhout

2008-2012

stabiliteit Bouwadvies IV Ignace Vermeersch
projectondersteuning Bouwadvies IV Ignace Vermeersch

© Bart Gosselin

De opdracht voor dit woongebouw kadert binnen het grond- en pandenbeleid van AG Vespa, het autonoom ontwikkelingsbedrijf van de Stad Antwerpen.

Op het perceel, in een zijstraat van de Turnhoutsebaan, staat een feestzaal die zal worden afgebroken.
Het naastgelegen perceel heeft een atypische invulling: een hekwerk langs de straat en een dieper gelegen, 5 verdiepingen hoog kantoorgebouw.
Onze voorafgaande haalbaarheidsstudie analyseerde 2 variante mogelijkheden voor invulling met woningen: het perceel van de feestzaal enerzijds en het perceel van de feestzaal in combinatie met het naastgelegen perceel anderzijds. Bij de laatste mogelijkheid kon de nadelige impact op het bouwbok van de buitengewone inplanting van het kantoogebouw tot een kwaliteit worden omgekeerd. Maar AG Vespa kon uiteindelijk het kantoorgebouw niet aankopen.

Op het perceel van de vroegere feestzaal werden 3 grondgebonden gezinswoningen ontworpen. Het volume is aan de straatkant deels 3, deels 4 bouwlagen hoog. Op deze manier schikt het zich in de gevelrij van de huizen rechts van het perceel en houdt het ook rekening met de atypische invulling van het perceel links.

De 3 woningen hebben elk een eigen toegang. Twee woningen hebben een inkom over hun volledige gelijkvloerse breedte, ruim genoeg om er ook een fiets of kinderwagen te plaatsen. Het woongedeelte hierachter ligt 3 treden hoger zodat vanuit de keuken zicht is, over de inkom heen, naar de straat toe. Op deze manier is van op de straat het leven binnen zichtbaar en is er binnen in de woning voldoende privacy. De derde woning heeft gelijkvloers een inkom annex garage/atelier van waaruit je de leefruimtes op de 1° en 2° verdieping bereikt.

Op halve bouwdiepte krijgt elke woning extra daglicht door een bovenraam in de overgang tussen het 2 en het 3 verdiepingen hoge volume. Ondanks de grote bouwdiepte is er ook centraal in de woningen voldoende daglicht.